Превенција вршњачког насиља

> Ученици > Ученички парламент > Превенција вршњачког насиља

Вршњачке едукације у оквиру пројекта „Превенција – превенција вршњачког насиља међу младима “

у сарадњи са Неформалном групом грађана Буди Мушко Клуб-Ниш

На позив ученичког парламента и уз дозволу дирекотра ЕТШ “Никола Тесла” Неформална група грађана Буди Мушко Клуб-Ниш (БМК Ниш) је одржала вршњачке едукације у оквиру пројекта „Превенција – превенција вршњачког насиља међу младима “. Радионице су биле одржане 27.10. и 28.10.2015. године у нашој школи.

Пројекат је обухватио низ едукативних радионица, у форми вршњачких едукација за одабране ученике из школе. У оквиру едукација, које су одржане вршњачки едукатори, ученици су стекли основне вештине и знања у области превенције насиља, као и начине за правилно реаговање у случајевима вршњачког насиља било да се оно дешава у школи или ван ње.

Радионице које су се обрађивале у оквиру едукација биле су: „Шта је то што зовемо род?“, „Понашај се као мушкарац, понашај се као жена“, „Етикетирање“, „Шта је насиље?“, „Физичко насиље“, „Сексуално насиље“, „Емоционално/психолошко насиље“, „Дигитално насиље“, „Како реаговати на насиље? (преговарачке вештине и пријављивање насиља)“ и „Планирање сајма предрасуда и стереотипа“.

Након едукације полазници су, заједно са вршњачким едукаторима, организовали „сајам предрасуда и стереотипа“ 5.11.2015. године у гимназији „Стеван Сремац”. На тај начин наша школа је узела учешће на сајму који је био организован на нивоу града и на ком је учествовао велики број Ученичких парламената.

Школа је у оквиру овог пројекта добила:

  1. 20 едукованих ученика који ће знати како да превентивно реагују у случајевима вршњачког насиља,
  2. Формиран „Превентива тим“ који ће континуирано радити на промоцији ненасиља и моћи да ради на едукацији осталих ученика школе,
  3. Одржан „Сајам предрасуда и стереотипа“,
  4. Континуирану подршку Буди мушко клуба Ниш, усмерену ка додатној едукацији и пружању подршке приликом реализације активности „Превентива тимова“

Председник Ученичког парламента

Срђан Симић