О Ученичком парламенту

Електротехничка школа „Никола Тесла“ оформила је Ученички парламент школске 2008./2009. године.

Ученички Парламент представљају ученици свих разреда, односно по два ученика из сваког одељења. Председник парламента је ученица четвртог разреда Александра Стојковић, а потпреседник Ненад Николић, такође ученик четвртог разреда. Оба ученика имају одличан успех, примерно владање и велико учешће у ваннаставним активностима. Њихово присуство у раду Школског одбора је редовно и обавезно.

Координатори Парламента су Наташа Меденица и Александра Лазовић, професорке грађанског васпитања ЕТШ „Никола Тесла“. Од оснивања Парламент је изнео неколико акција и учествовао на бројним трибинама.

Прва акција (школске 2008./2009.г) била је хуманитарног карактера, која је имала за циљ да прикупимо што више новчаних средстава за помоћ породици Коцић из Ниша. Том приликом ученици су, у „Светосавском дому“ нишке Епархије,извели приредбу, којој су се прикључили и пријатељи Парамента: КУД „Студена“ ,ликовни уметници града Ниша, песници и музичка група „Оранж бенд“. Ова акција је привукла и велику медијску пажњу, па су парламентарци имали прилике да у више наврата говоре о истој. Како је породица Коцић учествовала у емисији „Плесом до снова“, представници Парламента су узели учешће и у овој акцији, где су још једном представили свој рад.

Школске 2009./2010. Ученички парламент је организовао хуманитарну акцију,која је имала за циљ прикупљање ствари за децу са Косова. Исте године организовали су манифестацију „Европски дани сунца“ у парку Свети Сава (05.05.2010.г), у циљу промовисања обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности. Од стране НВО „Централа“ смо подржани да будемо носиоци ове манифестације у Нишавском региону. Манифестацији су се прикључили Електронски, Машински и Природно-математички факултет као и бројни привредни партнери школе , музичка група „Ла Кампанела“ и општина Медијана. Средином маја учествовали смо и на сајму у Хали Чаир, где смо промовисали наш рад на обновњивим изворима енергије и заштити животне средине.

Од почетка ове школске године парламентарци су учествовали на „Првом форуму о енергетском менаџменту на локалном нивоу- Централне и југоисточне Европе“ у хотелу Наис а у организацији ЦЕДЕФ-а, и имали прилику да претставе свој рад, као и директор школе који је учествовао у раду једне од сесија под називом „подизање свести и проактивно укључивање грађана“.

Представници Парламента редовно учествују на бројним трибинама у организацији парламентараца других школа (болести зависности, полно преносиве болести, здравље зуба…). У току је припрема обележавања светског Дана борбе против сиде. Ученици ће у сарадњи са омладинским информативним центром одржати неколико предавања о превенцији и опасности ове болести, а поред ученика наше школе присуствоваће и парламентарци других средњих школа из Ниша као и бројни медији.