Посета амбасадора Швајцарске Урса Шмида (Urs Schmid)

> Наставници > Посета амбасадора Швајцарске Урса Шмида (Urs Schmid)

У среду, 08.11.2023. године нашу школу посетио је амбасадор Швајцарске, господин Урс Шмид (Urs Schmid) са својом делегацијом из амбасаде: Дерек Џорџ (Derek George) deputy Head of Cooperation  First Secretary и Јована Михајловић, national programme officer.

Амбасадора и његову делегацију дочекали су представници школе: директор установе Небојша Соколовић и председник школског одбора установе Зоран Милосављевић. Састанку у наставничкој канцеларији су присуствовали и помоћник директора Дејан Стаменковић, организатор практичне наставе Татјана Шубаревић, представници КВиСа и наставници практичне наставе и уже стручних предмета.

Директор школе је пожелео добродошлицу присутнима и у краткој презентацији истакао у ком правцу школа негује и развија образовно-васпитни рад. У току презентације су размењена искуства школе и амбасаде у оквиру дуалног образовања.

 Анализирајући презентовану стратегију и начин рада школе, амбасадор  је нагласио да је дуални систем образовања од интереса, и заслужује потпуну подршку. Сматра и да све оно што се до сада показало као добар модел образовања у пракси, свакако и даље заслужује подршку и да ће атрактивни профили бити додатно подстицани као и установе.

По агенди посете, амбасадор је са делегацијом и представницима школе обишао инфраструктурни потенцијал (опрема, простор), везан за кооперативни модел образовања у трогодишњем трајању образовног профила Електричар и Електромонтер мрежа и постројења, и у четворогодишњем трајању образовног профила Техничар мехатронике.

У периоду обиласка школе, присутни су имали могућности да виде лабораторије у којима се одвија практична настава на образовним профилима  из области енергетике где су дали увид у тренутне могућности за стицање знања и задовољавање предвиђених стручних компетенција, по наставном плану и програму.

            У наставку обиласка Установе, присутни су посетили лабораторију за мехатронику и уверили се, да ученици на овом профилу имају потпуне услове за стицање знања и вештина из области мехатронике. Такође, у овој лабораторији присутни су могли да виде  допринос ученика кроз макете, које су део матурских испита и разних такмичења ученика  у претходним годинама.

Поред тренутних лабораторија које се корсисте за наставу гости су обишли и просторије планиране за адаптацију у лабораторијски простор и полигона у дворишту школе које ће служити за реализацију наставе стручних предмета из области обновљивих извора енергије као и реализацију тренинг програма који се планирају за имплемептацију у оквиру предлога пројекта „Унапређивање стручних компетенција ученика и наставника из области обновљивих извора енергије“, поднетим Регионалном челенџ фонду (Regional Challenge Fund-u- RCF). Амбасадор Шмид је изказао заинтересованост за посету школи наког  препоруке Kанцеларије за дуално образовање и НОКС.

У оквиру овог пројекта потписан је меморандум о сарадњи са четири нишке и једном београдском фирмом ( „Teming Electrotehnology“ d.o.o., „Envidome“ d.o.o., „MASTER SOLAR“ d.o.o., „United Green Energy“ d.o.o. i „Dragan Gajić PR LESS – Low Energy Smart Solutions“ ).

Овим пројектом наша школа ће имати прилике да унапреди просторне капацитете, опрему и кадровску структуру у оквиру области обновљивих извора енергије.