Доброта се дељењем множи

> Актуелности > Доброта се дељењем множи

Међународни дан људских права обележава се 10. децембра  широм света. Под слоганом „ За бржи опоравак – иступи за људска права“, обележавање овог датума установљено је 1948. године на Генералној скупштини Уједињених нација. На овај дан одржавају се политичке конференције и састанци на високом нивоу, као и културни догађаји на тему људских права. Људска права представљају скуп права и слобода које важе за све људе, без обзира на њихове карактеристике – људска права су универзална, недељива, неотуђива, међузависна и међусобно повезана.

Људска права су подељена у неколико група – грађанска, политичка, економска, социјална и културна права.

Људска права не зависе од државе, већ представљају природно право, што значи да појединци поседују људска права независно од државе и воље владара.

Електротехничка школа „Никола Тесла“ је Међународни дан људских права обележила низом активности под заједничким називом „Доброта се дељењем множи“, у петак, 08. децембра 2023.године.

Овогодишњи догађај „Доброта се дељењем множи“ састојала се из неколико активности наставника и ученика школе:

  • хуманитарна акција „Један слаткиш један осмех“ , прикупљање слаткиша за децу из социјално угрожених  породица и установа,
  • хуманитарна акција „Милион чучњева за милион дијабетичара“,
  • хуманитарна акција „Чепом до осмеха“,
  • радионица на тему „Друштвене норме“,
  • упознавање ученика и наставника са значајем акције „City and me“,
  •  разговор директора и ученика школе под слоганом: „Имам право да знам“.

Уз велику помоћ свих наставника, организатори активности поводом Међународног дана људских права били су Александра Лазовић, наставница сосиологије, Јелена Божиловић, наставница филозофије и етике, Марина Јовановић-Божиловић, наставница физике, Наташа Меденица, наставница географије, Радмила Митић, наставница стручних предмета,  Јулијана Батањац, наставница стручних предмета, Марија Златановић, наставница стручних предмета, Ивана Савић наставница стручних предмета, Јелена Радовановић наставница стручних предмета.

Поменуте активности само су неки од корака који ће се у школи спроводити у циљу побуђивања, стицања и неговања свести о људским правима.